Select Page

V oktobru, mesecu skupnega branja, smo članice ITS Umetnost 3 pripravile zaključek bralne značke. Na pogovor smo povabile Tanjo Špes, našo nekdanjo dijakinjo, zdaj pisateljico in psihologinjo.

V življenju se marsikaj prepleta in gre z roko v roki. Tanja je že dolgo imela v sebi strast do pisanja in raziskovanja človekovega notranjega sveta, ki se je skozi leta študija psihologije še poglobila. In prav psihološke teme in tegobe sodobnega človeka so osrednji motiv kratkih zgodb Tanjinega prvenca – zbirke kratkih zgodb z naslovom Nedaleč stran, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Pri pripravi prireditve smo sodelovali vsi ITS-ovci pod budnim očesom mentorjev Maje Kodrič Crnjakovič, Vasje Eignerja in Alenke Bratkovič. Prireditev sva povezovali Larisa Mesarič in Lori Zafošnik. Šolski bend je poskrbel za glasbeni del prireditve, Eva Unterlehner in Oskar Kaljun sta odlično predstavila in odigrala dogajanje zgodbe Muzej. Zgodbo je dramatizirala (s pomočjo ekipe ITS Umetnost) Eneja Šoster, spremno besedilo pa je prebrala Erika Adam. Za fotografije je poskrbela Zarja Juhart, za predstavitev na platnu pa Eva Lah, Hana Hren, Katarina Pučnik in Ela Bezovšek.

Zbirka Nedaleč stran vsebuje 17 zgodb, ki so žanrsko umeščene v znanstveno fantastiko z izrazitimi psihološkimi potezami in opisujejo, kakšno bo morda življenje čez nekaj desetletij, če se bo tehnologija še močneje zasidrala v naš svet. Ali bomo res postali sužnji umetne inteligence, interaktivnih tabel, čipov? Tanja nas s svojim prvencem navdihuje in opozarja na to, kako je pomembno, da ne izgubimo občutek za sočloveka.

Iz zgodbe v zgodbo nas Tanja popelje v mozaik lucidnih vizij sodobne družbe, ki se ne zanaša več na solidarnost, zaupanje in človečnost, temveč na računalniško vodene mehanizme.

A vsega se ne sme izdati. Vredno je knjigo prebrati in se zamisliti.

Tanja Špes je mlada in perspektivna pisateljica. Rada potuje, rada ima svoj poklic, najraje pa seveda piše in potuje med besedami. Veseli smo, da smo lahko spoznali njo in njen prvi pisateljski izdelek. Glede na njeno mladost in entuziazem verjamemo, da je ta prvenec šele začetek njene uspešne kariere, ki jo bo gradila kot pisateljica in kot psihologinja.

Lori Zafošnik, 3. b

Fotografije: Zarja Juhart in Vasja Eigner

Dostopnost