Select Page

Knjižne novosti

 

Klasična Beletrina, 3. letnik

Z veseljem sporočam , da je izšel tretji letnik ambicioznega projekta Klasična Beletrina, ki v slovenski prostor prinaša nov izbor vrhuncev svetovne književnosti. Gre za živa in obenem temeljna literarna dela, ki ne bodo manjkala v naši knjižnici.

To so knjige za vse, knjige za vse čase.

Komplet vsebuje:

  1. 1. Stendhal: Italijanske kronike. Prevod: Jaroslav Skrušný
  2. Herman Melville: Moby Dick ali Kit. Prevod Jernej Župančič
  3. E. T. A. Hoffmann: Hudičevi napoji. Prevod: Štefan Vevar
  4. Življenje Lazarčka s Tormesa (anonimno delo). Prevod: Niko Košir
  5. Jun’ichirō Tanizaki: Kakor komu drago. Prevod: Iztok Ilc

 

 

 

 

Franz Kafka: Preobrazba

Peter Kuper, stripovska priredba

 

Ko se je Gregor Samsa nekega jutra prebudil iz nemirnih sanj, se je v svoji postelji spremenil…

 

 

 

 

Nataša Konc Lorenzutti: Gremo mi v tri krasne

Skupina najstnikov z vseh koncev Slovenije se z avtobusom odpelje na poletni tabor nekam v tri krasne. Večina jih nad letovanjem v hribih godrnja, saj tja ne gredo prostovoljno, ampak na željo staršev. Doživljanje tabora spremljamo skozi prvoosebni pripovedi Valentine in Uroša, ki ga poznamo že iz romana Avtobus ob treh. Valentino zaznamujejo motnje hranjenja. Uroš pa je po maminih besedah zasvojen z virtualnim svetom. On seveda to zanika. Zgodba nam večplastno odstira težave, s katerimi se soočajo sodobni mladostniki in njihove družine.

 

 

 

 

 

 

Suzana Tratnik: Ava

Ava ni pridna punčka. Pogosto ima težave z učitelji in vrstniki, zdi se, da se ves čas bojuje s svetom, ki jo obkroža. Navzven je nedostopna, neustrašna, a za to zunanjo podobo se skriva vse kaj drugega.

 

 

 

 

 

 

Jean-Paul Dubois: Vsak od nas biva na tem svetu po svoje

Svet, v katerem biva Paul Hansen, se spreminja. Ljudje ne spoštujejo več osnovnih načel človeškega sobivanja; toplino in empatijo sta zamenjala birokracija in dlakocepstvo. Paul se dolgo zateka v svoj varni kotiček pod soncem, hišniško službo in partnersko življenje, dokler preveč ne postane preveč.

 

 

 

 

 

  Raymond Chandler: Veliki spanec
Roman je začetnik in hkrati veliki klasik modernega kriminalnega romana. Ob spremljanju nenavadnega lika zasebnega detektiva, ki težave s pijačo in ženskami rešuje s pomočjo ciničnega duhovičenja, spoznavamo tudi zapleteni svet, v katerem se kriminal prepleta s politiko, strasti pa podirajo moralne zapovedi.
  Klasična Beletrina, 2. letnik

 

»Klasika je del književne razgledanosti in hkrati zaloga motivov, ki jih je treba poznati, če želimo globje razumeti sodobno umetnost, ne le književnosti.«

Igor Saksida

 

Konec leta 2021 je izšel drugi letnik ambicioznega projekta Klasična Beletrina, ki v slovenski prostor prinaša nov izbor vrhuncev svetovne književnosti. Gre za živa in obenem temeljna literarna dela, ki ne bodo manjkala v naši knjižnici. To so knjige za vse, knjige za vse čase.

Komplet vsebuje:  

  • Miguel de Cervantes, Zgledne noveleDvanajst novel, ki pomenijo dokončno rojstvo sodobne kratke proze. (Prevod: Veronika Rot)
  • Joseph Roth, Radetzkyjeva koračnicaPortret treh generacij slovenske družine Trotta na platnu propadajočega avstro-ogrskega cesarstva. (Prevod: Mira Miladinović Zalaznik)
  • Charles Dickens,Naš skupni prijatelj: Žgoča satira o denarju in njegovem vplivu. (Prevod: Nada Marija Grošelj)
  • Victor Hugo, Triindevetdeset:Izjemen portret francoske revolucije in večnih mehanizmov vojne. (Prevod: Jana Pavlič)
  • José Maria de Eça de Queirós, Zločin očeta Amara:Prepovedana ljubezen sredi provincialne in pobožne Portugalske. (Prevod: Barbara Juršič)
Novo v knjižnici 19.10.21

Sally Rooney: Normalni ljudje

 

V tej knjigi sta glavna protagonista Marianne in Connell, ki živita v majšem kraju in se zaljubita že v srednji šoli. Zaradi statusnih razlik in šolske hierhije razmerje skrivata, morda tudi zaradi močnih čustev, ki njega vsakič zmedejo in prestrašijo. V Dublinu kamor gresta študirat se položaj obrne, zdaj je zvezda zabav Marianne, Connell pa osamljen podeželan. In čeprav si ona najde drugega fanta, sta kaj kmalu spet skupaj. In spet narazen. In spet skupaj.  Po tem, ko ona zaide v samouničevanje in začne iskati smisel drugje, se mora vsak od njiju odločiti, kako daleč je pripravljeni iti, da bi rešil drugega.

Roman ponuja intimno zgodbo, s katero raziskuje rojevanje prve ljubezni in zapletene odnose z družino, prijatelji in svetom.

 

   

Klasična Beletrina, 1. letnik

»Klasično je v literaturi tisto, kar je prvovrstno, najvišje, vrhunsko.«

Klasična Beletrina nam prinaša vrhunce svetovne književnosti. Vsako leto bo izšlo pet svetovnih klasikov, romanov in zbirk novel, večinoma v novih prevodih. Gre za živa in obenem temeljna literarna dela, ki so skozi stoletja imela velik vpliv. To so knjige za vse, knjige za vse čase.

Komplet vsebuje:
Guliverjeva potovanja (avtor: Jonathan Swift, prevod: Andrej E. Skubic)
Novele (avtor: Anton Pavlovič Čehov, prevod: Borut Kraševec)
Cesar Portugalije (avtor: Selma Lagerlof, prevod: Mita Gustinčič Pahor)
Ozka vrata (avtor: Andre Gide, prevod: Božo Vodušek)
Izpovedi bleferja Felixa Keulla (avtor: Thomas Mann, prevod: Mojca Kranjc)

   

 

 

 

 

 

Janis Varufakis: Ta svet je lahko boljši

Če kdo, potem je Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister, ki se je odločil upreti evropskim varčevalnim ukrepom, avtoriteta, ki lahko razloži, zakaj smo se znašli, kjer smo. Ta svet je lahko boljši iz leta 2013 je delo za mladostnike, namenjeno njegovi najstniški hčerki in njenim vrstnikom, v katerem želi preprosto in strokovno odraščajoči mladini pojasniti ključne ekonomske pojme delovanja sodobnega globalnega gospodarstva in razložiti, kako se je razvila današnja tržno naravnana družba.

 

Tone Partljič: Sebastjan in most

Leta 1904, med gradnjo legendarnega Solkanskega mostu, inženirju Sebastjanu Gorjupu kamnit blok zdrobi nogo. Bolj kot protetični nadomestek Sebastjana z melanholijo navdaja pogled na kamniti most, zato se preseli v Maribor. Na Lentu ob Dravi si ustvari družino s pobožnjakarsko Terezijo, se zbliža s precej bolj tuzemsko naravnano taščo Angelo in počasi naveže stike z nekaterimi štajerskimi izobraženci in veljaki. Ko se leta 1909 začne načrtovanje gradnje novega mostu čez Dravo, je Sebastjan povabljen k sodelovanju, a ga zanima zgolj most, posluha za politična mešetarjenja pa nima. Ostane le opazovalec dogajanja, ki ga v nočnih urah popisuje v svojem dnevniku. Sebastjanova intimna življenjska izpoved in zgodba o mostu se tako prepletata z dramatičnimi dogodki prve svetovne vojne, usodno pa ostaneta povezani vse do začetka druge, ko teža vnovičnih vojnih grozot zlomi most, kmalu pa tudi njegovega zvestega kronista.

Ivo Boscarol: NASABlog

Kako se slovensko znanje lahko vzpne k zvezdam? Dobesedno, če je zraven Ivo Boscarol, avtor bloga, po katerem je nastala knjiga NASABlog. V njej lastnik podjetja Pipistrel iz Ajdovščine popisuje svoje izkušnje na NASA Green Flight Challenge, na katerem je s svojo ekipo pometel s konkurenco.

Obiskal ga je celo lastnik podjetja Google, Larry Page, pred časom pa smo imeli srečo, da nas je g. Boscarol obiskal osebno in nam podal prenekatero zanimivo informacijo.

A vsaka pot do uspeha je posuta s trnjem in zahteva posebne vrste znanje, vztrajnost in strast. V knjigi so nekateri prej neobjavljeni prispevki, anekdote in duhoviti komentarji.

Obvezno branje za vse, ki svojo prihodnost vidite v podjetništvu!

 

Neil Gaiman: Zvezdni prah

Tristran Trn je zaljubljen v najlepše dekle v Zidu. Da bi jo osvojil, se mora odpraviti v vilinsko deželo po padlo zvezdo. Med čudežno in razburljivo pustolovščino, polno nevarnosti in urokov, sreča mnoga nenavadna bitja, mrtve prince, leteče pirate, samoroga in seveda padlo zvezdo. Obljubo, ki jo je dal ljubljenemu dekletu, sicer izpolni, a njegova usoda po vrnitvi v Zid ubere drugačna pota …

Eden najboljših piscev fantazijskih pripovedi, avtor mnogih romanov, kratkih zgodb in stripov Neil Gaiman (1960) je za svoje delo prejel številne ugledne literarne nagrade. Pustolovska romantična pravljica Zvezdni prah je bila leta 1999 nominirana za nagrado Locus, leta 2000 pa je prejela nagrado Alex. Ameriška zveza knjižnic jo je ocenila kot eno najboljših knjig za odrasle, ki nagovarjajo tudi mladino.

 

Čast

 

Elif Shafak: Čast

Uničena življenja v imenu časti

Vznemirljiva družinska saga se začne v skromni kurdski vasici, kjer se na veliko žalost matere že sedmič namesto težko pričakovanega sina ponovno rodita deklici – dvojčici Pembe in Džamila. Čeprav sta si dvojčici podobni kot jajce jajcu, pa sta si značajsko še kako različni. Pembe, vihrava in zaletava, se rosno mlada poroči z Ademom Toprakom, v želji po boljšem življenju se mlada zakonca preselita najprej v Istanbul, kasneje pa v London. V Londonu se zakonca Toprak, starša treh otrok – Iskendra, Esme in Yunusa, predvsem zaradi Ademove strasti do iger na srečo in nezvestobe, popolnoma odtujita. Ko razočarana Pembe z drugim moškim išče košček sreče in tolažbe, je njena čast omadeževana, družinska tragedija pa neizbežna. V napetem, razgibanem romanu, kjer vsak od članov družine pripoveduje svoje videnje dogodkov in kjer tudi Džamila nekje ob Evfratu izpoveduje svojo življenjsko pot babice in zdravilke, avtorica mojstrsko izriše tragiko turških žena, ujetih v spone starodavnih patriarhalnih odnosov, uničujočih za oba spola

 

kazen-brez-zlocina

Branko Soban: Kazen brez zločina

Branko Soban, večletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar, ki v svojem poklicu prepoznava nastavke za družbeno relevantne premike, sukalec peresa, ki so mu, potem ko je čezmerno prodorno popisoval resnične, na prebivalcih odtisnjene poteze avtokratske ruske oblasti, prepovedali vstopiti v Moskvo, megalopolis tretjega sveta na vegastem robu veličastnega izumrtja, v naboru izbranih intervjujev z vprašanji drega v pogosto izrojene strukture, bledikaste politične prakse in opominja na tolikokrat na rob potisnjene pravice koloniziranih.

V knjigi Kazen brez zločina poseže na polje vojne proti terorju in izraelsko-palestinskega odnosa.

 

Zločin v stari fužini

 

Meta Osredkar: Zločin v Stari Fužini

Simon, Edi in Kos se med počitnikovanjem ob Bohinjskem jezeru znajdejo sredi druščine športnih navdušencev, ki se pripravlja na zahtevno tekmovanje v triatlonu. Le to sestavljajo lokalna legenda in ekstremna športnica, njen mož, Francoz, in njuna uporna najstniška hči, trojica precej nezrelih francoskih kajakašev, pravi slovenski hribovec, spogledljiva hči lastnikov penziona, v katerem je nastanjena večina junakov in njen neprijetni zalezovalec … Prav kmalu se izkaže, da večino oseb povezuje precej dolga zgodovina in da dogodki izpred več deset let morda še vedno do neke mere krojijo njihova življenja. Treba jim bo priti do dna, če ne prej, takrat, ko se stvari toliko zaostrijo, da vmes posežejo policisti.

 

Motoristov dnevnik

 

Ernesto Che Guevara: Motoristov dnevnik – Zapisi s potovanja

Ernesto “Che” Guevara se je že kot dijak in študent udejstvoval v boju proti Peronu. Čedalje bolj se je seznanjal s knjigami o socialističnih idejah, spoznal je Marxa in Lenina, bral je perujskega publicista Mariateguija, verjetno najpomembnejšega avtohtonega latinskoameriškega marksista v času med dvema vojnama. Ernesto je sodil, da boja proti peronizmu ne bi smeli omejiti na Argentino, ampak da je treba v obsegu cele Latinske Amerike začeti bojni pohod proti bedi, zaostalosti, odvisnosti in diktaturam.

 

Teci!

Igor Karlovšek: Teci!

Preizkušnja, ki jo je življenje namenilo petnajstletni dijakinji Barbari iz Celja, pusti posledice za vse življenje. Drobižek z jeklenimi mišicami, rojena tekačica, najde moč v teku, kjer že trka na vrata reprezentance. A tudi mogočni nasprotnik, lokalni veljak, ne drži križem rok. Poskrbi, da njeni zgodbi o zlorabi ne verjameta ne policija ne tožilstvo, na sodišču pa Barbara brez pomoči odvetnikov nima veliko možnosti. Bo kljub vsemu zmagala resnica?

 

Alice Munro: Preveč sreče

Alice Munro z vso svojo jasnostjo in lahkotnostjo opisuje zapletene, težke dogodke in čustva ter jih splete v zgodbe, ki na nenapovedljiv način sijejo svetlobo. Preveč sreče je očarljiva in izzivalna zbirka zgodb, ki je več kot vredna, da jo spoznajo tudi slovenski bralci. V njej se zrcali ne le njen talent, pač pa tudi življenjske in pisateljske izkušnje – zrelo delo v vsakem pogledu.

Mlada žena in mati na nadvse nenavaden način doživi olajšanje bolečine po smrti svojih otrok. Druge zgodbe odkrivajo globoke vrzeli v zakonu in njihove posledice, neusmiljeno krutost otrok, kako dečkov iznakažen obraz prelisiči njegovo usodo. V osrednji zgodbi se v poznem devetnajstem stoletju pridružimo Sofiji Kovalevski – ruski emigrantki in matematičarki – na dolgem zimskem potovanju z Riviere, kjer obišče svojega ljubimca, v Pariz, Nemčijo in na danske otoke in končno na Švedsko, kjer uči na edini univerzi v Evropi, ki je pripravljena zaposliti žensko matematičarko.

Marie-Aude Mura: Simpl

Francoska mladinska pisateljica Marie-Aude Murail, v slovenskem literarnem prostoru doslej neznano ime, bo s Simplom morda premaknila še eno oviro več na poti dojemanja in spoštovanja drugačnosti. Osrednji junak je umsko zaostal Simpl, katerega edina skrb je plišasti zajec Zajko. Čeprav je življenje – predstavljeno z njegovega vidika – morda zelo enostavno, pa to vsekakor ne velja za njegovega brata Klebra. Gimnazijec ne izpolnjuje samo mamine poslednje želje, ki je bila: ”Pazi na svojega brata. Jaz pa bom od zgoraj pazila na vaju.”, pač pa želi bratu omogočiti človeka dostojno polno življenje, in za to je pripravljen narediti prav vse.

 

Karin Bruder: Skupaj sami

Navdihujoč roman o preživetju v totalitarnem režimu.

Najprej je državo zapustil Agnesin oče. Malo za njim je odšla še mama. V Nemčijo, kjer imajo vse: salamo, sir, meso, papirnate robčke in toaletni papir. Agnes sta meni nič, tebi nič pustila samo v obubožani Romuniji, v kateri vlada vsesplošno pomanjkanje in kjer ljudi stiska Ceauşescujev režim. Po kratkem bivanju pri teti se Agnes zateče k stari mami Puši, s katero preostali družinski člani nočejo imeti opravka. Samosvoja in pokončna ženska Agnes podari pravi dom. Agnes odkriva družinske skrivnosti, se prvič zaljubi in se spopade z vprašanjem, kaj pomeni domovina in zakaj vztrajati v njej.

 

Rajko Šugman: »Kristo, Kristo, Kristo…!«

Inž. Boris Kristančič, ki je v svojem življenju naredil marsikaj pomembnega in izrazitega, je predvsem jugoslovanska in slovenska športna legenda, človek, ki je z načrtnim delom, domišljeno in postopno pripeljal svoje moštvo (AŠK Olimpija) do naslova državnih prvakov in svojo državo (Jugoslavijo) do naslova svetovnih prvakov. Več se v košarki in športu sploh ne da doseči in to lahko naredi samo osebnost izjemnih sposobnosti.

Kristančič je svojevrstna, pomembna osebnost slovenskega športa in gospodarskega življenja Slovenije. Poznamo ga predvsem kot odličnega košarkarja, soustanovitelja Akademskega športnega kluba in AŠK Olimpija ter trenerja tega kluba, s prekinitvami, vse tja do leta 1967.

Za jugoslovansko državno reprezentanco je nastopil 85-krat in dosegel 369 košev. Leta 1954 je v zvezni košarkarski ligi dosegel 543 košev in bil tisto leto najboljši strelec s povprečjem 24,7 koša na tekmo. Bil je prvi trener Olimpije, ki mu je uspelo klub pripeljati na sklepni turnir evropskih državnih prvakov leta 1967 v Madrid, kjer je z ekipo osvojil tretje mesto.

 

 

John Lennon: PISMA

 

John Lennon se je na večino čustev, pa naj je bilo to jeza ali veselje, odzval tako, da je pisal. Vsi poznamo njegovo glasbo, saj je bil eden največjih piscev popevk vseh časov, ustvarjalec komadov Help!, Lucy In The Sky With Diamonds, Imagine in ducatov drugih. Nekaj malega vemo tudi o njegovi poeziji. Zdaj so tu v knjižni obliki prvič v zgodovini zbrana in predstavljena njegova osebna pisma.

Simon Rich: Elliot Allagash

Živi na Manhattnu v New Yorku. Je obupno nedružaben in sramežljiv, nima prijateljev in njegova edina zabava so računalniške igrice. Zaradi Seymourjevega bedastega obnašanja obstaja velika verjetnost, da se bo njegov enkratni vzdevek »bajsi« kmalu začel splošno uporabljati. Na srečo prav takrat spozna Elliota Allagasha, ki njegov svet v trenutku obrne na glavo.

Čeprav je bil Elliot zaradi najrazličnejših prestopkov, goljufanja in svoje manipulativnosti na prejšnjih šolah vedno izključen, mu tega »uspeha«na novi šoli nikakor ne uspe ponoviti. Zagrenjen in zdolgočasen si Elliot omisli nov konjiček: Seymourja želi preobraziti v najbolj priljubljenega dijaka na šoli.

Med obema osamljencema se splete nenavadno prijateljstvo. Elliot odpre Seymorju vrata v svet, v katerem je mogoče s privilegiji in z denarjem doseči vse. No, skoraj vse …

 
Klateži dharme
 

Jack Kerouac: Klateži dharme

Osrednji dogodek romana je vzpon Raya, Japhyja in njunega prijatelja Henryja Morleyja na goro Matterhorn v Sierri Nevadi v Kaliforniji. Vrh na višini 3743 metrov v protagonistu vzbudi osvežujoči občutek svobode, ki se v njem še bolj izrazito razlije potem, ko se mu po neprijetnem občutku tesnobe, da bo umrl, ki ga doživi tik pod vrhom, posveti, da z gore ne more pasti. »Sicer ne vem, če z gore lahko padeš ali ne, ampak jaz sem dojel, da ne moreš. Takšno spoznanje me je obšlo.« Po tem doživetju se v njem odpre še globlja potreba po sožitju z neokrnjenostjo narave. Zdi pa se, da ta nekako obvisi v zraku, saj se Ray vrne k svojemu prejšnjemu načinu življenja – pitju alkohola in večinoma neplodnemu razpravljanju o filozofiji in poeziji. Sicer razmišlja o tem, da bi se zoperstavil potrošniškemu okolju in poiskal drugačen način življenja, a se neprestano vrača dol v »ta svet« – tako tudi na koncu romana, s čimer ostaja odprto vprašanje, koliko si zares prizadeva poiskati »notranji mir«, koliko pa gre morda za preprosto navajenost.

 
Mi2
 

Mohor Hudej: Mi2, biografija

Gre za literarno delo, v katerem se avtor sprehodi skozi zgodovino skupine Mi2 in skozi življenja njenih akterjev s poudarkom na opisovanju okolja in družbenopolitičnih razmer, v katerih je bend nastajal.

 
Ne obupaj Niki
 

Zannah Kearns: Ne obupaj, Niki

Skrivnosti, skrivnosti, same skrivnosti, je pomislila Niki. To je samo druga beseda za laži.
Mladinski roman o najstnici Niki, ki izve, da njen dedek ni mrtev, kot ji je govorila mama, ampak živi v Londonu. Skupaj z mamo se preselita k njemu, da bi tam začeli novo življenje. Niki se mora vključiti v pisano družbo, preživeti mora na novi šoli in se izogibati nevarnih ulic. V novem domu spoznava dedka, odkriva družinske in mamine skrivnosti in se poskuša sprijazniti z njimi.
Toda nekega dne odkrije mamino največjo laž. Bo ta uničila njun odnos in Nikijino samopodobo?

 
In zmaj je pojedel sonce
 

Aksinija Kermavner: In zmaj je pojedel sonce

Aksinija Kermauner v svojem novem potopisnem romanu najstnikom ne odpira le literarnega okna v druge dežele, temveč tudi v drugačnost in stisko glavnih junakov, s katero se še toliko teže soočajo v tujem svetu. Od njihovih čustvnih stanj je odvisna podoba dežele, skozi njih presojajo popolnost in nepopolnost Kitajske, dežele modrosti in norosti, prijaznosti in obupa, modernosti in večtisočletne kulture. Avtorica, ki se že desetletja ukvarja s slepo in slabovidno mladino, si je za glavnega junaka izbrala skoraj popolnoma slepega Sunčana, ki se spopada s travmo iskanja identitete. Potovanje na Kitajsko mu vendarle prinese nekaj odgovorov. In zmaj je pojedel sonce ni le izviren potopis po Kitajski, temveč nadvse dobrodošel vodnik videčim v deželo slepih.

 
Golobi vzletijo
 

Melinda Nadj Abonji: Golobi vzletijo

Družina Kocsis si je po preselitvi iz Vojvodine ustvarila dom in spodobne življenjske razmere v Švici. A za Ildiko, mlajšo izmed dveh hčera, ostaja ravninska vas s čutečo babico toplo pribežališče. Vsak poletni obisk razkrije novo plast v družinski zgodovini, na plano prihajajo skriti grehi in družinske travme. In vsako vrnitev v Švico spret sprejme hlad prikritega rasizma. Ko babica umre in je z izbruhom vojne konec izletov v Jugoslavijo, se hrepenenje pojavi na vratih družinske restavracije v osebi mladega begunca Daliborja …

 
Nadomestne volitve
 

J. K. Rowling: Nadomestne volitve

Ko Barry Fairbrother, star komaj nekaj čez štirideset let, nepričakovano umre, v angleškem mestecu Pagford zavlada obsedno stanje. Pagford je idilično podeželsko gnezdece s prikupnim tlakovanim mestnim trgom in z očarljivo opatijo, toda za nedolžno zunanjo podobo divjajo nenehne bitke. Bogati se spopadajo z revnimi, najstniki s starši, žene z možmi, učitelji z učenci … v Pagfordu ni nič tako, kot se zdi.

Boj za prazen sedež v mestnem svetu, ki je ostal za Barryjem, se razplamti v pravo vojno. Kdo bo zmagovalec volitev, ki jih zaznamujejo razburkane strasti, dvoličnost in nepričakovana razkritja?

 
Bebo
 

Jure Černič: Bebo

Bebo je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. O moči volje in pozitivne energije. Površnemu bralcu bo morda polna predsodkov. V resnici je povsem brez. Tako naj se tudi bere. Zgodba o fantu, ki je, kot sam pravi, »malo tako«. Zgodba, ki s svojo pozitivno in povsem nepretenciozno naravnanostjo razbija stereotipe in vsakršne predsodke, ne le glede drugačnosti, ampak tudi o Slovencih in južnejših narodih, pa o tem, zakaj so moški večeri včasih tudi koristni in da je prav vsakdo enakovreden član družbe, če se le trudi in prispeva po svojih močeh. Zgodba za vse ljudi odprtega duha in tiste, ki si tega želijo, pa jim gre težje od rok, tako kot sprva Bebovemu očetu.

 
Trinajsti apostol
 

Rok Klančnik: Trinajsti apostol

Knjiga je pravi turistični triler, saj nas popelje od Balija do Mailja. Glavni junak Gaj, uslužbenec svetovne turistične organizacije v Barceloni, na eni od službenih poti sreča Anjelico, znanko iz študentskih let in aktivno članico Apostolske cerkve. Ko se zapleteta v razmerje, Gal začne spoznavati, da je Apostolska cerkev vse prej kot običajna verska organizacija. Branje za ljubitelje kriminalk in avantur.

 
Teta Magda
 

Svetlana Makarovič: Teta Magda

Vsak od nas si kdaj želi biti trapast in početi neumnosti. Teta Magda si to privošči vsak dan. Meščanka, svetovljanska dama, katere sleherni dan je poln ustvarjalnih domislic in velikih, nobel besed, skrbi za nečakinjo Punči. Eksperimentira z oblačili, barvo las, hrano, vzgojnimi prijemi in s prismuknjeno prisrčnostjo ureja vsakdanje težave. Bujna domišljija ji včasih povzroča preglavice, za krinko vzvišene snobinje pa se v resnici skriva občutljiva in dobra duša, ki zna v neprijazni vsakdanjik vnesti barve in veselje. Priljubljena in večkrat ponatisnjena knjiga Teta Magda bralce nagovarja s humorjem, ki je blizu tako mladim kot odraslim.

 
Drevo spoznanja
 

Neža Maurer: Drevo spoznanja

Drevo spoznanja, oplemeniteno z novimi pesniškimi biseri izpod peresa mojstrice, nedvomno bogati naš literarni prostor in pušča sledove.

 
Cvetka Bevc, Desetka
 

Cvetka Bevc: Desetka

Desetka je sodobni, nagovarjajoči, vznemirljivi mladinski roman s kolektivnim junakom.
Barbi, najlepša bejba na šoli, odkrije, da sploh ni zares zaljubljena v svojega fanta, ampak jo mede kapetan šolske nogometne ekipe. Lepemu Rikiju se zdi, da ga vsi obletavajo zaradi keša, nihče pa ni njegov pravi prijatelj. Točkarica Aška se zaljubi v violinista Lina, Petja premleva, zakaj je tako neposebna, da je nihče še pogleda ne. Kroki odkrije, da je gej, Fiksi pa pod vplivom velike ljubezni preneha s kajenjem trave. Dodajte še piflarskega Jupsa, tračarko in bodočo igralko Jančo, alpinistko Roberto, ki v šolo hodi napravljena v »gozdnega dedca«, ter računalniškega frika Joja, pa dobite Desetko, klapo, ki kljub številnim težavam drži skupaj. Deset zgodb o tem, kako postati in ostati cool.

 
Zaljubljena, zatreskana
 

Sophie McKenzie: Zaljubljena, zatreskana

Prisrčna zgodba o ljubezni, ki zmore čez prve čeri.
River in Flynn se brezglavo zaljubita, a njuna zveza je zaznamovana s Flynnovo nedostopnostjo in jezo. River to skoraj spravi ob pamet, toda ko se ji Flynn le odpre, se izkaže, da se za izbruhi jeze skriva zgodba o družinskem nasilju, zaradi katerega mora fant prezgodaj dozoreti. Potem pa je tukaj še spolnost. Kdaj je pravi čas zanjo? Naj River sledi sebi ali Flynnovi potrebi? Vsekakor ni nič tako, kot si je predstavljala, preden je spoznala Flynna …
Sophie McKenzie je priljubljena in za svoje delo večkrat nagrajena angleška avtorica. Roman Zaljubljena, zatreskana razkriva, kako lahko nezaupanje povzroči nepotrebno bolečino in kako prava ljubezen premaga vse ovire.

   
   
   

 

 

   

 

Dostopnost