Select Page

Pevski zbor in bend

Srednja šola Slovenska Bistrica je za lokalno skupnost in tudi širše organizirala precejšnje število prireditev.Utrinki s posamičnih slovesnosti in ostalih kulturnih dogodkov so vam na voljo na našem Facebook naslovu.

Jaz iščem samo eno − da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
                                                                                                     Pablo Picasso

 

Na šoli že od samega začetka deluje pevski zbor, v katerem sodelujejo dijaki in dijakinje, ki si želijo torkove urice popestriti s petjem in igranjem.
Vaje potekajo enkrat tedensko, pred pomembnimi koncerti pa se srečamo tudi večkrat (z željo, da bi bili z nastopom zadovoljni).
Ker je za nami že nekaj uspešnih koncertov, smo se poimenovali z imenom PZ SŠSB!
Vemo, kako pomembno je, da dobro sodelujemo, saj (preverjeno) obstaja samo ena pot do uspeha, in sicer resno, vestno in vztrajno delo.
Zavedamo se tudi, da je vsak izmed nas pomemben član skupine — v našem primeru pevskega zbora, kjer nas druži ljubezen do glasbe, prepevanja, igranja, druženja, skupnih aktivnosti in še bi lahko naštevali.
Delo v skupini ima prav poseben čar, rezultat timskega dela pa sta sinergija in ustvarjalnost, ki ju z individualnim delom ni mogoče doseči … Zato je tako dobro sodelovati v zboru in šolskem bendu.

Aktivnosti v šolskem letu 2012/13:

  • intenzivne priprave,
  • nastop za 9. razrede OŠ v mesecu decembru,
  • praznični koncert s skupino Mi2,
  • sodelovanje v projektu COMENIUS — izmenjava dijakov (Španija, Škotska, Poljska, Francija, Slovenija),
  • pomladni tabor,
  • zaključni koncert šole.

SLIKA 1 Mi2

Marsikdo me vpraša, zakaj sem se vpisala v bistriško srednjo šolo. No, veliko vlogo pri tej odločitvi je imel pevski zbor. V našem zboru smo »nabrani« z vseh vetrov. Smo majhni, veliki, suhi, debeli, a prav vsi smo veseli, da smo del ogromne sestavljanke, ki jo lahko predstavljamo skupaj. Vsi smo tako različni, a vendarle enaki v želji po nastopanju. Veliko vodilo te naše skupnosti je vedno nasmejana in zelo zagnana profesorica Nadja. Ona je pravzaprav sokrivec za naše uspehe. :D

 

Zakaj sem se torej odločila za sodelovanje? Zaradi želje, biti del nečesa, kar pripomore k uspehu naše šole, zaradi želje po ustvarjanju, novih poznanstvih, petju z (dobesedno) največjimi slovenskimi glasbeniki ter seveda zaradi ogromnega aplavza, ki ga prejmemo na koncertu. Dobro, tudi zaradi pice po njem ;). Pevski zbor vsakemu posamezniku prinese ogromno veselja, radosti, smeha, hripavih glasov, »zašvicanih« ur v 101-ki, lepih doživetij ter seveda nove prijatelje (tudi španske). Ne nazadnje z našim delom ustvarjamo zgodovino šole, na to sem izredno ponosna. :)

Manja Vivod Smolnikar, pevski zbor

 

SLIKA 2

Po odpetih in odigranih koncertih pa nam v spomin ostanejo posnetki, ki jih naš profesor Vasja Eigner pridno nalaga na spletno stran YouTube (hvala Vam!).
Zelo smo ponosni, da je eden izmed teh dosegel (za nas) rekordno število ogledov, skoraj 70.000!
Posnetek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

 

Vsako leto se odpravimo na intenzivne priprave, da se lahko res dobro posvetimo pripravi in izdelavi programa. In ker nam je v Celju res všeč, saj se tam dobro počutimo, se vsako leto radi vračamo tja — ob večerih si priredimo pravi (prav tako tradicionalni) »mini koncert«, na katerem čisto zares ne (z)manjka dobre glasbe …
Za to poskrbi naš eden in edini, odličen, izjemen, najboljši šolski bend (skoraj vsako leto se člani zamenjajo, a zmeraj ostaja zvest svojim oboževalkam in oboževalcem J).

SLIKA 3

SLIKA 4

Bendovci. Ljudje, ki skupaj tvorimo celoto našega šolskega benda. Naš drugi dom je prav poseben »plac«, kjer preživimo ogrooomno časa po šoli, če le imamo možnost. Čez leto so se med nami stkale posebne vezi, naša največja skupna strast pa je seveda glasba, v kateri uživamo, ko nam na koncu uspe iz začetnih razglašenih harmonij izvabiti tisti pravi »sound«. :D

Lara Gril, šolski bend

SLIKA 5

 

V vseh letih igranja in nastopanja pa šolskemu bendu ni uspelo izbrati novega imena … In danes se nam pravzaprav že zares dopade!
Mi smo »Šolski bend« in v letošnjem šolskem letu smo imeli tudi prvi samostojni koncert (na OŠ Laporje, in sicer ob zaključku leta 2012).
Imeli smo se super, vse je bilo prav zabavno in veseli smo bili, da so nas učenci in učitelji sprejeli tako dobro, da se nam je nastop res za vedno vtisnil v spomin.

SLIKA 6

SLIKA 7

 

Še nekaj misli o uspešnosti pevskega zbora …

Pevski zbor na Srednji šoli Slovenska Bistrica je definitivno ena izmed dejavnosti oz. krožkov, ki odlično predstavljajo našo šolo: smo inovativni, polni zabave, moderni, vedno za akcijo ter polni norih idej. :D
Vsako leto se odpravimo na priprave, ki potekajo resno, vendar se tudi tam najde čas za zabavo. Že tradicionalno je na vsakih pripravah nastop šolskega benda, ki se je do zdaj še vedno izkazal in spravil vse na noge. Celo mene …

Znamo zapeti z več priznanimi glasbeniki, na primer: s Katjo Koren (tudi ona je začela pri pevskem zboru na naši šoli :) ), Vladom Kreslinom, Alenko Godec in skupino Mi2. Z nekaterimi smo še sedaj v stiku. ;)

Pevskemu zboru se včasih pridružijo tudi profesorji in profesorice, ki bi lahko celo ustanovili vokalno skupino. Morda pa bo kaj iz tega … ;) Upam! J
Vedno se najde kakšna tematika za koga, meni je bila najbolj všeč Abba, seveda pa ne smem pozabiti na Mi2, s katerimi smo pognali celo dvorano na noge. Pusta športna dvorana, v božični preobleki, je bila to noč nabita z energijo. Takšni dogodki so neprecenljivi in le redki jih lahko doživijo. Med temi srečneži sem tudi sam J.

Naše ure potekajo vsak torek, kjer se opojemo na zanimiv način (bribri :D). Te ure si znamo vedno popestriti, zato nam ni nikdar dolgčas!
Vesel sem, ker sem lahko del te skupine, ki »dela veselje«, predstavlja šolo ter popelje zabavo in petje na popolnoma novo raven!

»Gaudeamus igitur,
iuvenes dum sumus … «

»Veselimo torej se,
mlada nam je duša ….«

 

Damjan Arbeiter, pevski zbor

 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate naše delo od leta 2008 do danes: 

Naši tradicionalni praznični in drugi koncerti od leta 2008 do danes …

Dostopnost