Select Page

Med 17. in 22. junijem nas bo obiskalo 15 dijakinj in dijakov iz Španije. Spoznali bodo naše mesto, našo šolo, obiskali Maribor, Ptuj, Ljubljano in Bled.

V okviru projekta Erasmus+ je 16 dijakinj in dijakov obiskalo mesto Lorca, natančneje srednjo šolo Ros Giner, s katero smo že pred 15 leti spletli trdno prijateljstvo.

Naša enotedenska izmenjava se je začela 28. januarja, ko smo se z dunajskega letališča odpravili proti mestu Alicante v Španiji. Od tam smo se odpeljali proti Lorci, kjer smo takoj prepoznali svoje gostitelje, s katerimi smo se že nekaj tednov prej spoprijateljili in spoznali s pomočjo Instagrama. Dijakinje in dijaki smo torej nedeljsko noč že preživeli pri družinah, v tednu, ki je bil pred nami, pa smo od blizu in s prve roke spoznali njihov način življenja, njihovo kulinariko, kulturo, običaje in seveda šolo ter šolski sistem. Govorili smo malo špansko in malo angleško.

Prvi dan smo spoznali mesto Lorca, obiskali njihove muzeje bele in modre bratovščine, ki sta se že pripravljali na praznovanje velike noči, ki je v tem španskem mestu pravi spektakel. Generalke so potekale ob večerih in srečo smo imeli, da smo se jih lahko udeležili. Ulice so se napolnile z ljudmi, sprevodi, glasbo in prav posebnim vzdušjem. V španščini so nas vodili tudi po razstavi o starih Egipčanih, ki so jo ravno v januarju gostili v tem mestu.

V naslednjih dnevih smo obiskali njihov center za odbojko na mivki, kjer so nam predstavili, kako se najboljši španski odbojkaši pripravljajo na olimpijske igre in druge pomembne mednarodne tekme, mi pa smo lahko preizkusili njihova igrišča.

V sredo smo se povzpeli na bližnji hrib, ki se po legendi imenuje Hrib zaljubljenih, in obiskali tudi grad nad mestom Lorca. V četrtek pa smo se odpravili na izlet v mesto Cartagena in Cabo de Palos. V mestu Cartagena smo obiskali rimsko gledališče in tamkajšnja zgodovinski in pomorski muzej ter se posladkali z značilnimi churrosi z vročo čokolado.

Seveda smo lahko videli tudi, kako poteka njihov pouk, in občutili, da so šolske ure, ki trajajo 55 minut malo daljše od naših. Zadnji dan so nastali seveda še zanimivi logotipi naše izmenjave.

Mi pa se že veselimo vseh naslednjih izmenjav z našimi prijatelji iz Španije.

 

Maja Kodrič Crnjakovič z dijakinjami in dijaki

 

 

Dostopnost