Select Page

Natečaj Umetnije, ki ga na naši šoli vsi dobro poznamo, skuša odkriti umetnike, ki živijo v nas. Skuša začutiti našo ustvarjalnost, izvirnost, naš unikaten pogled na življenje, ki ga predstavljamo tudi s svojimi slikami, risbami, fotografijami, poezijo, zgodbami, skladbami, oblikovanjem in s filmi.

Ana Iršič in Oskar Kaljun, letošnja voditelja Umetnij, sta poudarila, da mobilne naprave po vsem svetu postajajo elektronski narkotik, ki škoduje ustvarjalnosti, bralnim navadam in sposobnostim razmišljanja. In ljudi, ki ne berejo veliko, je veliko lažje nadzirati. Kdor ne bere, ubija lastna čustva. Krhkost in odtujenost človeškega duha, ki ju povzročajo elektronske naprave, sta globlji, kot si mislimo. In kdor ne bere, vse manj tudi razmišlja. Ujeti smo v kvadrat mobilnega telefona, ki nas hrani samo s tistim, kar želimo. A ne glede na to, kako dramatično se svet spreminja, nas bo umetnost vedno dvignila v višjo dimenzijo.

Na naši šoli z bralno značko spodbujamo branje in tudi za ustvarjalnost je odmerjenega nekaj časa.

Letošnje Umetnije smo začeli s književnostjo. Nagrajena besedila sta doživeto prebrali Erika Adam iz 3. b in Žana Dorič iz 2. b.

Po mnenju žirije, ki so jo sestavljali naši profesorji, so letos najboljši: Blaž Brumec iz 3. č s kratko zgodbo Kako je pes rešil življenje dvema človekoma, drugo mesto je pripadlo Blažu Pipenbaherju iz 2. a, tretje pa Gašperju Potočniku iz 2. b, ki sta na natečaj poslala ljubezenski pismi naravi.

Prav posebna, nova kategorija je bila letos dramatika. Prvo nagrado je prejela Sara Merčnik iz 2. č, ki je napisala dramsko delo Kako sem preživela konec sveta, za katerega je prejela nagrado tudi v SNG Drama Ljubljana. Presenečenje Umetnij so nam pripravili Taja, Eva, Urban in Judita iz ITS Umetnost 2, ki so doživeto zaigrali odlomek iz Sarine drame.

Dramatiki so sledila priznanja za poezijo. Prvo mesto si letos delijo Naja Papotnik iz 2. a ter Larisa Mesarič, Zarja Robar in Lori Zafošnik iz 3. b, ki so pesem napisale skupaj.

Drugo mesto si delijo Brina Karat iz 1. a, Žana Dorič iz 2. b in Maša Sagadin iz 1. č. Tretje mesto pa pripada Aleksandru Emeršiču iz 3. b, ki je napisal tri haikuje v španščini in na natečaju prejel nagrado za najboljši haiku v španščini. Bil je povabljen na podelitev v Cankarjev dom, njegovi haikuji so objavljeni tudi v posebnem zborniku.

Dijakinje in dijaki četrtih letnikov pa so pri pouku slovenščine ustvarili barvite, zelo izvirne družbenokritične lepljenke. Na natečaju Ustavnega sodišča so dijaki za ustvarjalnost prejeli prav posebno nagrado. Priznanje za naizvirnejše lepljenke pa so na letošnjih Umetnijah prejeli: Aleksander Ambrož iz 4. a, Rok Vlaj iz 4. a, Svit Starmšak iz 4. a, Hana Kocet iz 4. b in Zoja Vernik-Šimek iz 4. b.

Letos smo podelili tudi dve nagradi za prvo mesto za najboljšo skladbo. Na natečaj sta prispeli dve izvirni skladbi. Prvo z naslovom La fiesta je za dve flavti in kitaro napisala Larisa Mesarič iz 3. b, na prireditvi pa jo je s sošolcema tudi izvedla.

V letošnjem letu pa smo sodelovali tudi na novem prevajalskem tekmovanju Sing a vision. Ivi Plavec iz 3. b in Nuši Hojnik iz 2. b je uspel najboljši prevod poezije. Izvrstno sta prevedli pesem španskega pisatelja, pesnika, filozofa in esejista Miguela de Unamuna Hay ojos que miran – hay ojos que sueñan iz leta 1918.

Na podlagi prevoda sta pevki Nuša in Zarja sta napisali skladbo, ki jo je naš šolski bend uglasbil, posnel videospot in poslal na tekmovanje, kjer so bili nominirani za najboljšo uglasbitev in najboljši videospot ter 6. junija povabljeni v Hišo EU v Ljubljano.

Tudi letošnja prireditev pa seveda ni minila brez nastopa šolskega benda.

Kaj pa likovno področje? Profesor likovne umetnosti Rok Dragič je zelo pohvalil naslednje dijakinje: Erika Adam iz 3. b, Leja Potnik iz 1. č, Zala Zorko iz 1. č in Lejla Islamoska iz 1. č.

Tretje mesto letos pripada Sari Flajsinger iz 1. a, na drugem mestu je Nuša Stegne iz 1. b, na prvem pa Aleksander Emeršič.

Za ustvarjalnost smo čestitali tudi lutkovnemu krožniku za predstavo Žvilčnica. Pri njej sodelujejo: Nuša Hojnik, Brin Gregorič, Anika Sever, Zala Zorko, Marja Bučar. Na letošnjih Vizijah v Novi Gorici so prejeli nagrado za najboljšo lutkovno predstavo.

Kaj pa so letos dijaki ujeli na svoje fotografije? Profesor Vasja Eigner je iz čudovitih fotografij ustvaril zanimiv filmček. Na tretje mesto je uvrstil fotografije Zarje Juhart iz 3. b in Mihaela Kocjančič iz 1. č. Na drugem mestu sta Miko Erker iz 4. b in Neja Kosajnč iz 2. b. Na prvem mestu pa je tako kot lani ponovno Vita Bratkovič iz 4. a.

Na področju oblikovanja smo nagradili Lana Lozinška iz 3. c, ki je izdelal prav poseben kipec iz aluminija, ki je nastal s postopkom litja v naši metalurški delavnici, in Vita Bratkovič iz 4. a, ki je oblikovala logotip, ki krasi naše šolske puloverje.

Letos je pod mentorstvom prof. Vasja Eignerja in prof. Maje Kodrič Crnjakovič v okviru ITS nastalo pet kratkih filmov, za katere smo prejeli štiri srebrna priznanja. Vse štiri nagrajene filme smo si tudi ogledali.

Na tretjem mestu je film Tara, ki so ga ustvarili Vanesa Brezner, Maja Zupančič, Eva Podgrajšek in Olivija Rozman ter soigralca Gašper Potočnik in Eva Unterlehner.

Na drugem mestu sta film Razpotje in Oskar Divjak.

Film Oskar Divjak so ustvarili dijakinje in dijaki 4. a in 4. b: režiserka Vito Bratkovič, Gašper Podvršnik, Eva Krošel, Sanja Blagojevič, Tia Boltavzer, Zala Gržan Germ, Leo Geissler, Nik Brence, Blaž Rot.

Film Razpotje pa so posnele Marja Bučar, Eneja Šoster, Eva Berdnik, Taja Fridrih in Vita Vrečko.

Žirija je imela težko odločitev, a je na prvo mesto uvrstila film Ogledalce, ogledalce, ki je delo Nuše Hojnik, Brina Gregoriča, Zarje Robar, Urbana Polenčiča in Izaje Smogavec Potočnik.

Vse nagrajenke in nagrajence je v zaključnem govoru pohvalil še ravnatelj mag. Marjan Kampuš. Ker Umetnije pripravimo vedno na zadnji šolski dan četrtih letnikov, smo jim ob koncu pripravili prav posebno presenečenje – špalir – z bučnim aplavzom in s spodbudnimi vzkliki.

Maja Kodrič Crnjakovič

Fotogrtafije: Klara Košir, Zoja Petek in Vasja Eigner

Dostopnost