Select Page

V ljubljanski Drami že od leta 2015 razpisujejo natečaj Najst za dramsko besedilo za mlade. Avtorje izbranih besedil povabijo tudi v gledališče, kjer jim sodelavci iz Drame predstavijo posebnosti pisanja za gledališče in jim pomagajo izpiliti dramsko pisanje. Natečaj je izvrstno povezovanje gledališča z mladimi ustvarjalci in sad teh sodelovanj so številni zanimivi gledališki dogodki, ki so zaživeli v Drami.

Letos je na razpisano temo Kako sem preživel konec sveta na natečaj Najst prispelo 20 dramskih besedil. Avtorice in avtorji so se odzvali z izrazito avtorsko oz. osebno pisavo, ki je prerez njihovih premislekov o svetu.

Izmed prispelih besedil je strokovna žirija v sestavi Tatjana Stanič, gledališka lektorica, Špela Šinigoj, gledališka pedagoginja, in Rok Andres, dramaturg, izbrala štiri, ki bodo v sodelovanju s študentkami in študenti dramske igre, režije in dramaturgije doživela bralno uprizoritev na odru SNG Drama Ljubljana.

Izredno nas veseli, da je letos med nagrajenkami tudi Sara Merčnik iz 2. č, ki je napisala dramsko besedilo z naslovom Kako sem preživela konec sveta.

Njeno besedilo je strokovno žirijo prepričalo s kakovostno obdelavo izbrane teme in z osebno, intimno in avtorsko noto. Tudi v njenem besedilu se sliši »glas mlade generacije, ki ne želi obupati niti nad svetom niti nad svojimi stališči«.

Več informacij o natečaju najdete na tej povezavi: https://www.drama.si/dramini-programi/mlada-drama/natecaj-najst/.

Sari iskreno čestitamo in upamo, da bo njeno dramsko delo kmalu doživelo tudi uprizoritev na naši šoli. V mesecu marcu pa jo že čaka bralna uprizoritev na odru SNG Drama Ljubljana.

Maja Kodrič Crnjakovič

 

Dostopnost