Select Page

V torek, 26. septembra, smo se dijaki naravoslovja s spremljevalci udeležili otvoritvenega dne 29. Slovenskega festivala znanosti na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Ob prihodu profesorja mag. Marka Žigarta v dvorano smo mu z navdušenjem zaploskali in še močneje ob prejemu Plakete prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer.

V organizaciji Slovenske znanstvene fundaciji (SZF) je bila v sklopu Festivala znanosti podeljena Plaketa prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer za odlične dosežke v usmerjanju otrok in mladostnikov v naravoslovje. Letošnja nagrajenca sta profesor fizike na Srednji šoli Slovenska Bistrica mag. Marko Žigart in Simona Hribar Kojc iz Osnovne šole Sostro.  Marko Žigart je prejel plaketo za dolgoletno mentorsko delovanje med dijaki in požrtvovalno sodelovanje pri razvojnih projektih Srednje šole Slovenska Bistrica. Plaketo podeljuje Pro Natura – Sklad prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer. Predsednik Upravnega odbora sklada dr. Aleš Musar je v obrazložitvi povedal, da je Marko Žigart predan svojemu delu in je mentor številnim raziskovalnim nalogam, ki so prejele nagrade. Nagrajenec je poleg plakete prejel še knjigo Poti in srečanja, zadnje in avtobiografsko delo dr. Aleksandre Kornhauser Frazer.

Po svečani podelitvi je sledil še Šov eksperimentov s tekočim dušikom, kisikom in vodikom z mag. Tomažem Ogrinom in mladimi eksperimentatorji iz Instituta Jožef Stefan.

Na Festivalu znanosti sta aktivno sodelovala tudi Hana Brumec in Damjan Dovnik, dijaka SŠSB. Z zanimanjem smo prisluhnili tudi njuni predstavitvi projekta: Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita. Samozavestno in prepričljivo sta predstavila svojo raziskavo s področja astronomije. Z nami sta delila tudi svojo izkušnjo z Mednarodnega sejma znanosti in tehnike Regeneron ISEF v Dallasu, kjer sta zastopala Slovenijo. Njun mentor je bil Marko Žigart, kar potrjuje upravičenost prejema letošnje plakete.

Ponosni smo na letošnjega nagrajenca, našega profesorja, izvrstnega mentorja in  prijetnega sodelavca. Marko Žigart kljub prejemu plakete ostaja predan svojemu delu in njegovo poslanstvo je delo z mladimi. Hana in Damjan že stopata po njegovi poti, saj jima je odprl pot do zvezd.

Mag. Damijana Gregorič, prof. kemije

Dostopnost