Select Page

V oktobru so nas obiskali gimnazijci iz Zagreba, s katerimi se družimo v okviru Erasmusovega projekta, imenovanega BEL.

V ponedeljek po pouku so nas v jedilnici pričakali naši gostje iz Zagreba. S svojimi gosti, ki so prespali pri nas, dijakih, smo odšli domov, kjer so se spoznali z družinami in si odpočili. Prvo popoldne smo izkoristili za krajše izlete po okolici Slovenske Bistrice.

V torek smo se ob 8.30 zbrali pred šolo. Dan je bil namenjen odkrivanju okoliških krajev in gibanju. Kolesarili smo do Štatenberga, kjer smo si ogledali dvorec.

V sredo smo se v šoli zbrali ob 8.00 uri in jih popeljali na kratek ogled naše šole. Šola jim je zelo všeč, saj je modernejša od njihove. Po ogledu so zanje pripravili delavnice, v okviru katerih smo izdelovali logotipe. Bili smo razdeljeni v skupine in v vsaki skupini so bili najmanj trije dijaki. Izdelovali smo zelo različne domišljijske logotipe, na koncu pa je bil izbran samo eden. Pri risanju smo si pomagali tudi z računalniki. Po malici smo se dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica vrnili k pouku, dijaki iz Zagreba pa so si med tem časom ogledali bistriški grad in naše mesto.

V četrtek  je dijake čakal pohod do Črnega jezera. Pred šolo smo se zbrali ob 9. uri in se z avtobusom odpeljali na Tri Kralje, do hotela Jakec, kjer smo izstopili in se podali na pot. Hodili smo približno eno uro. Ko smo prišli do našega cilja, smo dijaki skupaj s profesorji imeli nekaj prostega časa, da smo si lahko ogledali Črno jezero in njegovo okolico. Nato smo se peš vrnili do hotela, kjer nas je pričakalo kosilo. Po kosilu smo se zabavali in tekmovali še v bovlanju. Večer smo skupaj preživeli v Klubu študentov Slovenska Bistrica, kjer smo se družili do 21. ure.

Petek, ki je bil naš zadnji dan z dijaki iz Zagreba, smo jim pripravili kratko predstavitev. V šolo smo jih pripeljali ob 8. uri in se vsi skupaj odpravili v malo jedilnico. Najprej jih je pozdravil naš ravnatelj, nato pa smo si ogledali dva kratka filmčka, ki so jih pripravili nekdanji dijaki naše šole. Po končanem ogledu pa je nam in našim gostom zaigral šolski bend. Zaigrali so nam dve pesmi in po zaključku smo se še družili in zabavali. Ponudili smo jim tudi pecivo. Naš čas se je iztekel in morali smo se posloviti od naših Zagrebčanov.

Izmenjava je odlična priložnost za spoznavanje ljudi, novih kultur, pa tudi za gibanje in ustvarjalnost.

Urška Žunko Kobale, 2. b

Dostopnost