Select Page

Pretekli teden je našo šolo obiskalo 34 dijakinj in dijakov iz Srednje šole Ros Giner iz mesta Lorca v Španiji. Vrata svojh domov so na široko odprli naši dijaki in njihovi starši, ki so šest dni prijazno gostili naše prijatelje iz Lorce. Mednarodna izmenjava je bila ponovno odlična priložnost za učenje angleškega, španskega in slovenskega jezika, za spoznavanje druge kulture, za potepanje po Sloveniji, za druženje in sklepanje prijateljstev.

Prvi dan smo preživeli na naši šoli, kjer smo za naše goste pripravili prijazen sprejem v angleščini in španščini. Dogajanje je popestril tudi šolski bend. V delavnicah smo v desetih skupinah izmenjali izkušnje in primerjali obe državi. Posvetili smo se geografskim značailnostim, kulturi in umetnosti, športu, predstavili znamenitosti obeh držav, kulinariko in se posvetili stereotipom, ki veljajo za oba naroda. Stereotipe smo z izmenjavo mnenj rušili in ugotavljali, da imamo veliko skupnega.

Po delavnicah smo za Špance pripravili zabavne igre, s katerimi smo jih sprejeli v šolsko skupnost naše šole. Naučili smo jih nekaj slovenskih besed in se skupaj odpravili na sprehod po Slovenski Bistrici.

Drugi dan so si naši prijatelji ogledali Ljubljano in se odpeljali še do Bleda. Všeč jim je bila vožnja s pletno, zabavali so se tudi ob nepričakovanem skoku dveh oblečenih dijakinj, ki sta po nesreči padli v jezero.

Tretji dan smo se skupaj odpravili še čez mejo, v Zagreb. Poleg znamenitosti smo obiskali Muzej prekinjenih ljubezni, jedli čevapčiče in se sprehodili po najdaljši ulici bivše Jugoslavije.

Konec tedna so Španci preživeli pri družinah: nekateri so dan preživeli na trgatvi, drugi so jih odpeljali na izlet v Maribor in na Roglo, pojedli so tudi značilno slovensko nedeljsko kosilo z obvezno govejo juho.

Zadnji dan so dijaki dopoldne preživeli pri pouku: največ jih je bilo seveda aktivnih pri urah telovadbe, uro španščine pa smo izkoristili za to, da so bili naši “profesorji” španski dijaki.

Predstavili so nam španski šolski sistem, urnik, šolske predmete in svoje mesto. Zanje smo pripravili še prav poseben kviz Kahoot o Sloveniji. Na vprašanja so zadnji dan izmenjave brez težav odgovarjali in izkazalo se je, da že zelo dobro poznajo Slovenijo.

29 dijakinj in dijakov gimnazijskega in ekonomskega programa SŠSB bo v Španijo odpotovalo že 6. oktobra. Tam bomo preživeli ves teden. Se že veselimo!

Dijakinje in dijaki z mentoricama mednarodne izmenjave Majo Kodrič Crnjakovič in Tanjo Danabović

 

 

 

 

 

Dostopnost