Select Page

V učnem podjetju dijaki 3. letnika ekonomskega tehnika prevzamejo vlogo zaposlenih in izvajajo ključne ekonomske procese, kot so raziskava trga, trženje, tajništvo, obračunavanje plač in stroškov ter še več. Ta simulacija poslovanja pravega podjetja omogoča dijakom praktično izkušnjo v realnem okolju, kjer se učilnica spremeni v pisarno. Gre za navidezno podjetje, ki deluje po načelih prave institucije, pri čemer je osredotočeno na učenje in usposabljanje dijakov. Cilj je, da se dijaki naučijo in usposobijo za učinkovito vključitev v delovno okolje že ob koncu njihovega šolanja. Ta pristop temelji na načelu »Learning by doing«, ki omogoča praktično izkušnjo in izobraževanje v realnem okolju.

Dijaki 3. letnika programa ekonomski tehnik so v letošnjem šolskem letu ustanovili učno podjetje PAPIRKO d. o. o., ki je zavezano k ekološki naravnanosti in trajnostnemu razvoju, zato pri svojem poslovanju uporabljajo le okolju prijazne materiale. Podjetje PAPIRKO izdeluje izdelke iz papirja in recikliranega papirja, kot so rožice, voščilnice, dekoracije, zabavne igre … Skupina 15 dijakov učnega podjetja je pod vodstvom mentorice ge. Simone Luetić izbrala dejavnost podjetja, imenovala svojo direktorico, pripravila logotip ter ostale dejavnosti, ki so potrebne pri sami ustanovitvi podjetja.

SLOGAN PODJETJA UP PAPIRKO: »IZ PAPIRJA ZA PRIHODNOST«.

Letos je potekal že tradicionalni 18. mednarodni sejem učnih podjetij, na katerem se je  predstavilo 38 učnih podjetij iz Slovenije in tujine.

UP PAPIRKO – pred ocenjevanjem

Dijake je ocenjevala štiričlanska zunanja komisija na treh ravneh, in sicer za:

  • najbolj izvirno poslovno idejo,
  • najboljši sejemski nastop,
  • uvrstitev na mednarodnem tekmovanju.

Dijaki učnega podjetja PAPIRKO so dosegli priznanja in nagrade na vseh omenjenih ravneh, torej za:

  • najbolj izvirno poslovno idejo,
  • najboljši sejemski nastop,
  • tretjo mesto na mednarodnem tekmovanju.

UP PAPIRKO z nagradami na 3. področjih

Iskrene čestitke vsem dijakom, tako tistim, ki so z zavzetim delom tekmovali kot tudi tistim, ki so pripravljali gradivo, izdelke in potreben material, da sta lahko predstavitev in izvedba potekali tako, kot smo si zamislili.

UP PAPIRKO z nagradami

S svojim požrtvovalnim delom ste pokazali, da znate in zmorete priti v sam vrh najboljših.

 

Simona Luetić,
mentorica učnih podjetij na Srednji šoli Slovenska Bistrica

 

Dostopnost