Select Page

Ob dnevu kulture se človek mora za trenutek ustaviti in premisliti. Koliko kulture nam pravzaprav sredi potrošniške mrzlice, ki nas žene od izdelka do izdelka, od ene blagovne znamke k drugi, sploh še ostane?

Koliko kulturnih dni, ki nam vsake toliko postrežejo tudi z brezplačno porcijo kulture, preživimo v galeriji, gledališču, knjigarni, … Ne, veliko zabavneje se je drenjati v trgovskih središčih, kjer se kultura začne in konča pri tem, da pred blagajno spustimo predse nekoga, ki ima samo en izdelek, da morda pridržimo vrata v dvigalo nekomu, ki je počasnejši od nas in pozdravimo znanca, ki smo ga slučajno opazili, ko smo dvignili oči z zaslona pametnega telefona.

Ampak kultura je toliko več kot to! Kultura je bistvo naroda. Kultura je jezik, za katerega smo načrtno začeli skrbeti leta 1550 s prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku. Kultura je brezčasna poteza s čopičem katerega od naših slikarjev. Kultura je kos melodije, ki ostane v ušesu. Kultura je stisnjena pest igralca, ki doživeto interpretira besede upornega dramatika. Kultura je ritem in rima pesnika, ki nam je pustil himno in dva dneva, na katera nas vsaj od zunaj spomnijo na obisk posvečenih ustanov. Kultura je kader v filmu, ki smo ga gledali z odprtimi usti kot otroci. Kultura je zamrznjen trenutek z nekom, ki ga že dolgo več ni.

In kultura, dragi moji, je obisk knjižnice v šoli, pa čeprav samo za to, da dočakate naslednjo šolsko uro. Da, tih pogovor, s katerim ne motiš drugih, je kultura. Da ne govorim o praznih plastenkah in plastičnih skodelicah za kavo, o papirju, v katerem je bil zavit vaš sendvič — kultura je, da jih odložiš tja, kamor spadajo.

Zato se splača spodbujati kulturo v mladem človeku: kultura se začne s “kul”! In tisti, ki boste kul, ki boste svojim rojakom pustili delček tistega, kar smo našteli zgoraj, boste za vselej zapisani v narodovem spominu, pa čeprav v spominu zgolj enega pripadnika naroda, ki ste mu kdaj polepšali trenutek. Ustvarjajte in spremljajte ustvarjanje drugih. Pletite mreže iz kulturnih vezi namesto virtualnih, družite se v resničnem življenju in vlagajte energijo v otipljive dosežke. Stopite skupaj, samo skupaj ste močni. Samo skupaj ste lahko kul in druge okužite s kulturo. Samo skupaj lahko spremenite svet na bolje.

Kje boste začeli? Kje boste kul?

Alenka Ajd Bratkovič

 

 

Dostopnost