Select Page

Vegova Ljubljana (Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana)  je 21. maja 2019 že petnajstič organizirala festival srednješolskega filma Videomanija. Lansko leto je festival dobil tudi status uradnega državnega tekmovanja in tako zdaj podeljuje bronasta, srebrna in zlata državna priznanja. Festivala smo se udeležile tudi štiri ekipe naše šole s kratkimi igranimi filmi, ki smo jih posneli v letošnjem šolskem letu ob pomoči društva Film factory in pod mentorskim vodstvom profesorjev Maje Kodrič Crnjakovič in Vasje Eignerja.

Dopoldanski del festivalskega dne je zaznamoval pogovor profesorice Nine Ostan (članice žirije festivala) s priznanim režiserjem in scenaristom Amirjem Muratovićem. Gospod Muratović je režiser dokumentarno-igranega filma  z naslovom Cankar, ki ga je posvetil našemu velikemu pisatelju ob 100. obletnici njegove smrti. Izvedeli smo, kako je izbiral igralce in snemalne lokacije.  Spregovoril je tudi o številnih težavah, s katerimi se je ob samem projektu srečeval, za konec pa smo si lahko pogledali tudi nekaj »surovih« posnetkov, se pravi posnetkov, ki so prišli naravnost iz kamere – neurejeni, nezmontirani, s slabo kvaliteto zvoka in barve. Opozoril nas je na stvari, na katere moramo biti pozorni, nato pa smo te primerjali z dokončno, lepo urejeno verzijo filma. To, kar smo videli, je samo še potrdilo naša spoznanja, da je montaža oz. postprodukcija najtežji del celotnega snemanja, hkrati pa tudi del, v katerem film zares oživi in dobi tisto pravo, željeno obliko.

Kasneje smo si mladi filmski ustvarjalci s strokovno žirijo ogledali svoje filme in se o njih tudi pogovorili. Izvedeli smo, kako so potekali snemalni dnevi drugih avtorjev, s kakšnimi težavami so se soočali in na kaj so želeli biti pozorni. Marsikateri koristen napotek in kritični pogled članov žirije in tudi ostalih ustvarjalcev bomo z veseljem uporabili pri nadaljnjem ustvarjanju.

Festivalsko dogajanje se je popoldne nadaljevalo v Kinodvoru, kjer so prisotne nagovorili dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, pomočnik ravnatelja Vegove Ljubljana, Igor Vulić , dolgoletni predsednik organizacijskega odbora Videomanije Silvester Tratar in predsednik  strokovne žirije ter znani slovenski režiser Miha Hočevar, režiser enega izmed najboljših slovenskih mladinskih filmov vseh časov – Gremo mi po svoje.

Projekciji izbranih filmov je sledila podelitev nagrad in zlatih priznanj najboljšim mladim ustvarjalcem po izboru strokovne žirije. Nagrade so prejeli filmi DIVJI SPUST Žive Ogrin, ZA ANO Lee Dujmovič in OČE IN SIN Urha Pirca. Strokovna žirija je podelila tudi knjižno nagrado »ne me sekirat« in zlato priznanje za film z avtentično mladinsko temo in aktivnim avtorjevim odnosom do družbenega dogajanja. Nagradila je film NE KUŽIŠ, STARI MOJ Marka Milohnića.

Na letošnji filmski festival je prispelo 73 filmov. Ekipe naših filmov Sebek (dijaki 1. letnika), Zanka (dijaki 1. letnika) in Sonder (dijaki 2. letnika) so prejele bronasta priznanja, ekipa filma Falsus (dijaki 3. letnika) pa srebrno državno priznanje.

Po končanem festivalskem dnevu smo se napotili domov. Na avtobusu smo si izmenjali še vse podrobnosti celodnevnega dogajanja in sklenili, da se drugo leto vrnemo in tudi mi domov odnesemo kakšno zlato priznanje. Hkrati pa smo tudi načrtovali potek letošnje premiere naših kratkih filmov, ki bo tako kot vsako leto potekala v Kinu Slovenska Bistrica v mesecu juniju.

Mia Kukovič, 3. a

Dostopnost