Select Page

Septembra 2018 smo v Srednji šoli Slovenska Bistrica gostili 34 dijakinj in dijakov iz srednje šole Ros Giner iz španskega mesta Lorca. Ker smo hoteli ujeti tople in sončne dni, smo se že oktobra odzvali njihovemu povabilu in se na njihovo šolo in v njihovo mesto na jugu Španije odpravili še mi. V Španijo je letos z letalom odpotovalo 29 dijakinj in dijakov vseh letnikov gimnazijskega in ekonomskega programa.

Izmenjava je trajala kar osem dni: konec tedna smo preživeli pri družinah gostiteljicah, med tednom pa so obiskali njihovo šolo in se potepali še po mestih Murcia, Aguilas, Cartagena in Granada.

Spoznavali smo njihov način življenja, se navajali na pozne večerje v vedno polnih restavracijah in barih, jedli tapase, churrose, tortilje in paello, očarali so nas z gostoljubnostjo in odprtostjo. Nekateri so dan preživeli na morju, v počitniški hišici z bazenom, drugi so se z ladjo odpravili na bližnji otok, tretji so se kopali v še vedno toplem Sredozemskem morju ali zgolj raziskovali mesto.

Dva dneva smo preživeli v šoli, pri pouku, nato pa v delavnicah, v okviru katerih smo debatirali v angleškem in španskem jeziku ter se posvetili primerjavi slovenskega in španskega šolskega sistema. Učili so nas plesati tradicionalni ples flamenco, bachato in salso, ogledali smo si tudi nekaj odlomkov iz muzikala Rock Giner, ki ga pripravljajo s pevskim zborom. Vsi smo sodelovali tudi v natečaju za najboljšo fotografijo, ki smo jo morali posneti znotraj šole ali na šolskem dvorišču. Zmagala je špansko-slovenska skupina, ki je posnela fotografijo z naslovom Fiendship/Amistad/Prijateljstvo (fotografijo lahko vidite spodaj).

Ostale dneve smo se odpravili na izlet v Murcio, ki je glavno mesto province, in si ogledali katedralo, središče mesta in univerzo, kjer bodo mnogi nadaljevali študij.

Očarala nas je tudi Andaluzija z mestom Granada. Zelo nam je bila všeč Alhambra, ogromna palača s čudovitimi vrtovi, ki je bila zgrajena v 14. stoletju. Alhambra, kjer srečaš množico turistov iz vseh koncev sveta, je dokaz mavrske kulture v Španiji in spretnosti muslimanskih, judovskih in krščanskih rokodelcev, obrtnikov in graditeljev.

V obmorskem pristaniškem mestu Cartagena smo raziskovali v muzeju podvodne arheologije, si ogledali rimsko gledališče in središče mesta.

Mednarodne izmenjave so vsekakor odlična priložnost za spoznavanje drugih kultur, njihovega načina življenja in učenje tujega jezika.

Maja Kodrič Crnjakovič in Tanja Dabanovič, mentorici mednarodne izmenjave

Avtorji fotografij: Carmen Baño in dijaki SŠSB

 

Za izmenjavo s partnersko šolo sva se odločili že drugič. Ponovno je bila to edinstvena izkušnja, saj gre, v nasprotju z ekskurzijo, za spoznavanje navad drugega naroda. V tem tednu sva šolo in ostale stvari dali na stran in se predali sproščenemu španskemu ritmu. Lorco sva sedaj poznali skoraj kot lasten kraj, zato sva si čas popestrili z odkrivanjem Murcie, Cartagene, Granade in Aguilasa. Po enem tednu poznega vstajanja brez pravega zajtrka, okrnjenega kosila s popoldansko siesto in kraljevske večerje nikoli pred deseto zvečer, smo popolnoma spremenili svoj bioritem. Vrnitev v bolj natrpane slovenske urnike, ki se začnejo in končajo bolj zgodaj, kjer vse poteka hitreje in brez t. j. španske sieste, nama je zato predstavljalo manjšo zmedo. V krajšem času se je bilo gotovo lažje privaditi na umirjeno življenje Špancev, kot preiti nazaj na hiter in neusmiljen, a vendarle domač ritem življenja. Ob prvi priložnosti bova prav gotovo utrdili novo stkana prijateljstva in obnovili stara.

Špela Kitak in Anja Sobočan, 4. B

Izmenjava v Španiji je bila odlična priložnost za spoznavanje nove kulture. Naučila sem se prilagajati njihovemu načinu življenja in poskusila veliko novih jedi. Spoznala sem, da so Španci veliko bolj sproščeni in se znajo bolje zabavati. Z veseljem bi se udeležila še kakšne izmenjave.

Laura Skrbinek, 2. b

Ta izkušnja je bila zame nepozabna. Španska kultura me je navdušila. Hrana je bila odlična, ljudje pa zelo prijazni, gostoljubni in odprti. Vem, da se bom v Španijo še vrnila.

Hana Brumec, 2. b

To je bil nepozaben teden; vse mi je bilo zelo všeč. Najbolj me je presenetilo to, da so Španci tako zelo odprti, gostoljubni in prijazni. Očarale so me tudi španske peščene plaže. Izmenjava je bila zame tudi odlična priložnost za poglabljanje znanja španskega jezika, ki je moj izbirni predmet tudi na maturi. Ko se odločiš, da se boš udeležil izmenjave in v tujini bival pri družini, ko stopiš izven svoje cone udobja, se začne pustolovščina.

Marisa Frešer, 3. b

Dostopnost