Select Page

Dijaki programov ekonomski in metalurški tehnik smo kljub negotovim časom epidemije tudi letošnje šolsko leto, in sicer septembra 2021, opravljali tritedensko delovno prakso v severnem portugalskem mestu Braga. Enaindvajset radovednih, nekoliko prestrašenih avanturistov se nas je v spremstvu dveh profesorjev odpeljalo na letališče, od koder smo poleteli do mesta Porto. Nekateri smo prvič sedeli v letalu in tako doživeli vznemirljivo izkušnjo vzleta in pristanka, kar smo pospremili z vzkliki in aplavzi.

Odhod z letalisca Treviso

 

Prakso smo opravljali pet delovnih dni v tednu, ob koncih tedna pa smo odkrivali številne znamenitosti prelepe Portugalske.

Mesto Braga je eno izmed najstarejših portugalskih mest – zelo slikovito in bogato s številnimi katedralami ter raznimi zgodovinskimi znamenitostmi. V času bivanja v mestu smo vsak dan okušali kulinarične dobrote, uživali v cvetočih parkih in obiskovali pisane, živahne ulice, polne manjših trgovin in kavarn.

 

Pisane ulice Brage

Braga

Prvi vikend smo obiskali Bom Jesus do Monte in Santuario de Sameiro.

 

Bom Jesus do Monte

Najbolj obiskana turistična atrakcija mesta visoko na vrhu hriba na vzhodu. Stopnišče, ki se dviga več kot 100 metrov in ima 640 stopnic, ter številne kapelice s prikazom poti Jezusovega trpljenja.

 

Bom Jesus do Monte

 

Santuario do Sameiro

Drugo največje središče pobožnosti do Marije na Portugalskem, kjer stoji mogočna cerkev z razgledom na celotno mesto Braga.

Santuario do Sameiro)

 

Porto

Drugi konec tedna smo odšli v Porto, v drugo največje portugalsko mesto. Leži na severu države ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Mesto Porto ima zraven sladkih in aromatičnih vin še mnogo kulturnih znamenitosti. Nepozabna je bila vožnja z ladjico po zalivu, kjer se odpre pogled na pisane fasade tradicionalnih stavb, ki se dvigajo v strma pobočja mesta. Porto obdajajo desetine mostov s čudovitimi oboki, ki povezujejo staro pristaniško mesto z dolgim zalivom reke. Imeli smo priložnost okušanja najboljših sort tradicionalnega vina Portovec.

V nedeljo smo si ogledali cerkev Miradouro da Penha, iz katere je prečudovit razgled nad mestom Pehna.

 

 

Lizbona

Zadnji vikend smo preživeli v glavnem mestu Portugalske, v Lizboni. Spoznali smo eno najstarejših svetovnih prestolnic, ki že od nekdaj velja za najpomembnejše pristanišče in že od davnih časov predstavlja vrata Evrope na vse konce sveta.

Lizbona

 

Fatima

Kasneje isti dan smo obiskali največje krščansko svetišče, Fatimo. Marijansko svetišče v Fatimi (portugalsko: Santuário de Fátima) je znano tudi kot svetišče Matere Božje Fatimske. Le-tega sestavlja vrsta katoliških verskih zgradb v Cova da Iria v župniji Fátima in občini Ourém na Portugalskem. Osupnile so nas zanimive zgodbe Device Marije, ki se je pastirčkom prikazala v letu 1917 prav v tem kraju.

Fatima

 

Slovenija in Portugalska sta kulturno približno tako različni kot sta oddaljeni na zemljevidu. Portugalci imajo 9-urni delovnik (z eno uro časa za kosilo in počitek). Delajo torej za odtenek več, no, na delovnem mestu preživijo skoraj ves dan.

Med tednom smo v parih ali pa tudi trije dijaki skupaj delali v različnih podjetjih. Pridobivali smo poklicne izkušnje in znanje ter spoznavali portugalsko kulturo, ki se precej razlikuje od naše. Med praktičnim usposabljanjem nam je uspelo vzpostaviti nova poznanstva in jih tudi ohraniti.

 

Delovna praksa

 

Erasmus+ izmenjava je dobra izkušnja, zato bi jo priporočile vsakomur, ki rad potuje, spoznava nove ljudi, tuje jezike in kulturo.

Sprostitev v Atlantiku

 

Zapisale: Ana Markež, Maša Dobranič, Ema Aurednik in Hana Žel, 3. č
Fotografije: Dijakinje in dijaki 3. c in 3. č

Dostopnost