Select Page

Slovenski knjižni sejem se je letos iz Cankarjevega doma preselil na Gospodarsko razstavišče, kjer se je zgodba tega pomembnega vsakoletnega dogodka pravzaprav začela.

 

Na površini 1500 m2 se je predstavilo kar 88 založb. Potekal je od 22. do 27. novembra 2022, na spletu pa bo trajal še teden dlje, do nedelje, 4. decembra 2022. 

V okviru sejemskega programa se je na štirih prizoriščih zvrstilo več kot 200 dogodkov s slovenskimi in tujimi gosti, prvič pa je svoj prostor dobil tudi strip.

Letošnji sejem je posvečen 100. obletnici rojstva Ele Peroci, ene največjih slovenskih otroških pisateljic in pesnic, država v gosteh pa je Španija, ki je bila tudi častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma.

Slogan Berem svet napoveduje častno gostovanja Slovenije na tem največjem knjižnem sejmu na svetu prihodnje leto, ko bosta  v ospredju slovenska literatura in kultura. Ob tej priložnosti je v Sloveniji na obisku direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Jürgen Boss.

Na sejmu so podelili veliko nagrado SKS naj knjiga leta 2022. Prejel jo je David Zupančič za knjigo Življenje v sivi coni, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Zmagovalno knjigo so z glasovanjem izmed desetih nominiranih izbrali obiskovalci spletne strani sejma.

Združenje Manager ter Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev sta za najboljšo poslovno knjigo leta 2022 razglasili Premisli še enkrat ameriškega organizacijskega psihologa Adama Granta (UMco, 2022).

Omenjeni knjigi vas, dragi bralci, že čakajo v naši šolski knjižnici.

Prijetno branje vam želim.

Alenka Ajd Bratkovič

 

Slika 1: Življenje v sivi coni (Vir: https://www.bukla.si/knjigarna/leposlovje/zivljenje-v-sivi-coni.html)

Slika 2: Premisli še enkrat (Vir: https://www.bukla.si/umco/premisli-se-enkrat.html)

 

Dostopnost