Select Page

Dijaki in dijakinje Srednje šole Slovenska Bistrica so se preizkusili v vlogah scenaristov, režiserjev, snemalcev, igralcev in montažerjev. Pohvalijo se lahko s štirimi kratkimi filmi, ki so bili 15. marca 2013 na tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik nagrajeni s srebrnim priznanjem. in so se v mesecu aprilu potegovali za zlato na državnem tekmovanju.

DSC 0229

Ogromno znanja o filmu so dijaki dobili na delavnicah, ki so jih na bistriški srednji šoli vodili člani mariborskega filmskega društva Film Factory. Pri nastajanju filmov sta dijake usmerjala mentor Vasja Eigner, profesor informatike, in somentorica Maja Kodrič Crnjakovič, profesorica slovenskega in španskega jezika.
Dijaki prvih letnikov so po branju klasičnih književnih del posneli dva kratka filma. Problematika kratkega filma z naslovom Julija in Romeo je aktualna, saj na Srednjo šolo Slovenska Bistrica hodi veliko muslimanov albanske narodnosti in pravkar intenzivno potekajo prizadevanja, da se ti pri nas ne bi počutili diskriminirane. Romea je igral Bor Stegne, Julijo iz muslimanske družine Eva Cehtl, scenarij je delo Nike Mikulič Vernik, režiser filma je Rok Bratkovič, za montažo je poskrbel Anton Zvonko Španbauer.
Avtorici kratkega filma Pač Antigona, čuj sta Veronika Mrđa Podčedenšek in Alja Jeršič Mesarič, dijakinji prvega letnika gimnazije. V vlogi Antigone se je preizkusila Katja Janžič.
Anja Hebar, Ana Špoljar in Patricija Fijavž, dijakinje četrtega letnika ekonomskega programa, so po branju Salome Oscarja Wilda posnele kratki film Vse na pladnju. Film se ukvarja z aktualno problematiko, ki se očitno dotakne tudi mladih, to je korupcija.

Dijaki četrtega letnika gimnazijskega programa (Lučka Goričan, Ernest Šprager, Monika Zorko in Uroš Strelec) pa so avtorji filma z naslovom Dan, ki je nastal po branju letošnjega maturitetnega romana Pomladni dan Cirila Kosmača.
Šolska komisija, ki so jo sestavljali Simona Furman, profesorica slovenščine, Rok Dragić, profesor likovne vzgoje, in dijakinja Špela Šlamberger, je vse filme pozitivno ocenila in poudarila, da je pohvalno, da »dijaki zmorejo najti vzporednice med literarnimi besedili in svojim vsakdanjim življenjem. Tako uspelo poustvarjanje lahko nagovori tudi druge dijake, da bi laže sprejemali književnost, s katero se včasih težko poistovetijo.« Čestitke vsem!

Maja K. C.

Fotografije: Vasja Eigner

 

DSC 0379a

DSC 3983

Dostopnost